top of page

КАК ДА ЗАЛЕПИМ ТАПЕТИТЕ

общи насоки и съвети

Подготовка за залепване

 

Повърхността, на която се полагат тапетите трябва да бъде чиста, гладка и суха. Пукнатините и неравностите трябва да се запълнят и загладят предварително. Преди полагането на тапетите стената се грундира с грунд или по-рядко лепило. Отделните дължини се нанасят на стената една до друга, без застъпване и се притискат с мека кърпа или силиконова шпакла за изгонване на въздух. Внимава се да няма разтягане, тъй като мокрите тапети са еластични. Ако се разтегнат по време на работа е възможно да се отвори фуга след изсъхване, когато тапетите се върнат в реалния си размер. Пълната инструкция за употреба на всеки тапет се намира на обратната страна на етикета в ролката или на стикер върху ролката.

 

Изключително важно е тапетите да са с еднакъв партиден номер или дата на производство. Ако се използват различни партиди е възможно да се появи разнотоние. 

Симплекс

Симплекс тапетите са еднослойни хартиени тапети за икономично реновиране. Залепват се с универсално лепило за тапети разтворено в пропорция за хартиени тапети. Мини Макс препоръчва лепило за тапети Bartoline Universal. Лепилото се нанася върху тапета. Разкроената дължина тапет се намазва тънко и равномерно с лепило и се полага веднага на стената, без да се изчаква тапетът да омекне.

 

Влагоустойчив симплекс

Това са еднослойни хартиени тапети, с покритие, което ги прави цветовете им малко по-устойчиви в сравнение с обикновения симплекс. Подходящи са за икономично обновяване на кухни. Залепват се с универсално лепило за тапети разтворено в пропорция за хартиени тапети. Лепилото се нанася върху тапета. Мини Макс препоръчва лепило за тапети Bartoline Universal. Разкроената дължина тапет се намазва тънко и равномерно с лепило и се полага веднага на стената, без да се изчаква тапетът да омекне.

 

Дуплекс

Дуплекс тапетите са двуслойни хартиени тапети. Залепват се с универсално лепило за тапети разтворено в пропорция за хартиени тапети. Лепилото се нанася върху тапета. Мини Макс препоръчва лепило за тапети Bartoline Universal. Разкроената дължина тапет се намазва равномерно с лепило, сгъва се с намазаните страни една към друга и се оставя да омекне няколко минути преди да се нанесе на стената.

 

Акрил

Това са хартиени тапети с акрилно покритие, което създава интересен релефен ефект. Залепват се с универсално лепило за тапети разтворено в пропорция за хартиени тапети. Лепилото се нанася върху тапета. Мини Макс препоръчва лепило за тапети Bartoline Universal. Разкроената дължина тапет се намазва равномерно с лепило и се полага веднага на стената, без да се изчаква тапетът да омекне. При залепване се притискат внимателно, за да не се нарани акрилната пяна.

 

Винил на хартиена основа, тапети за баня.

Това са тапети на хартиена основа с винилно покритие, което позволява да се почистват с влажна кърпа. Залепват се с универсално лепило за тапети разтворено в пропорция за винилни тапети. Мини Макс препоръчва лепило за тапети Bartoline Universal. Разкроената дължина тапет се намазва равномерно с лепило, сгъва се с намазаните страни една към друга и се оставя да омекне няколко минути преди да се нанесе на стената.

Тапетите за баня могат да се използват и в мокри помещения, за целта е необходимо всички снадки и места, където е възможно да проникне влажен въздух, да се обработят с безцветен силикон.

 

Тапети на флизелинова основа

Това са тапети на основата на нетъкан текстил (флиз) с винилно покритие. Основата от нетъкан текстил прави тапетите много лесни за работа – лепилото се нанася само върху стената, а тапетът се полага сух. Използва се лепило за флиз тапети, за препоръчване Bartoline Fliz. Винилното покритие позволява почистване с влажна кърпа. Флиз тапетите се отстраняват на сухо, без да е необходим препарат за сваляне на тапети.

 

Тежък винил на хартиена основа

Този вид тапети са с повишена устойчивост на механични въздействия. Могат да се почистват с мека четка или гъба и почистващ препарат без абразив и алкохол. Поради високата си устойчивост тези тапети са особено подходящи за помещения с натоварено движение на хора като хотели, офиси и т.н.  Залепват се с универсално лепило за тапети разтворено в пропорция за винилни тапети. Мини Макс препоръчва лепило за тапети Bartoline Universal. Разкроената дължина тапет се намазва равномерно с лепило, сгъва се с намазаните страни една към друга и се оставя да омекне няколко минути преди да се нанесе на стената.

Симплекс
Винил на хартена основа
Флиз
Дуплекс
Тежък винил

Обработка на рекламации

За обработка на рекламация е задължително предоставянето на документ за покупка, фабричния етикет от ролката и дефектните ролки или снимка на дефекта. Не се приемат рекламации при неспазване на инструкцията за залепване на конкретния тапет.

 

Телефони за съдействие

Ако имате нужда от съдействие или информация за даден тапет, можете да получите информация на следните телефони:

 

Тел. 02 931 39 25 от 10:00 ч до 19:00 ч от понеделник до неделя

Тел. 02 927 73 22 от 10:00 ч до 19:00 ч от понеделник до неделя 

bottom of page