top of page

Лесните тапети

Тапети на основа от нетъкан текстил

Преди години лепенето на тапетите беше труден процес. Добре известна за всички е борбата с шпакли и разнородни уреди, за да свалим старите тапети, а ако те са с покритие от винил, борбата ставаше още по-сериозна. Всъщност толкова досадно е свалянето на тапети, че някои хора предпочитаха да налепят нови тапети отгоре (въперки че това често създава много по-големи проблеми) или да боядисат старите тапети. Освен това самите тапети винаги трябваше да се мажат с лепило и едва след това да се полагат на стената, което прави залепването значително по-бавно. В днешно време обаче нещата са различни. Новото поколение тапети на основа от нетъкан текстил облекчава значително процеса по залепване и смяна на тапетите.

Нетъканият текстил (също известен като флиз, флис или флийс) позволява лепилото да се нанася само на стената, а тапетите да се полагат сухи. За целта след грундиране на стената (ако е необходимо), лепилото се нанася на участъци с ширина малко повече от шираната на едно платно. Тапетът се полага сух и се заглажда със силиконова шпакла, като се внимава при изгонването на въздуха платното тапет да не се разтяга. Мокрите тапети са еластични и ако ги разтегнем прекалено по време на поставянето, рискуваме да се образува фуга след изсъхване.

Идея: слагали ли сте тапети на тавана? Флиз тапетите са особено подходящи именно поради лесното поставяне.


Друг плюс на флиз тапетите е лесното им отстраняване. Вече не са необходими уреди, изстъргване и борба - тапетите се свалят на сухо, без разслояване. Няма нужда да гледате един и същи тапет с години, просто свалете стария флиз тапет и сложете нов - бързо и лесно. Особено подходящо е акцентните стени да са с флиз тапети - така лесно може да се промени обликът на цялото помощение - с малко труд и усилия.



4071 преглеждания

Последни публикации

Виж всички
bottom of page