top of page

Как да изберем подходящо лепило за тапети


Един от най-честите въпроси след избора на тапет е какво лепило да използваме, за да осигурим качествен монтаж. На първо място подходящото лепило зависи от основата на тапета, който ще поставяме. Ако тапетът е на хартиена основа (хартиени тапети или тапети на хартиена основа с покритие от винил), почти всяко универсално лепило за тапети ще свърши работа - например бързоразтворимо лепило Bartoline Universal. Ако тапетът е на основа от нетъкан текстил (флиз, флис или флийз), следва да се използва лепило за флиз тапети. To позволява лепилото да се нанася само на стената, а тапетът да се полага сух - Bartoline Fliz е чудесен вариант за целта.


Също така трябва да се замислим с какъв вид лепило ще ни е по-удобно да работим - водоразтворимо лепило, което трябва да смесим сами или готово за употреба лепило. Освен че няма нужда от предварителна подготовка, готовото за употреба лепило осигурява по-силно захващане и е подходящо за тапети с деликатен горен слой, при които е необходимо да се ограничи попадането на лепило върху повърхостта. Професионалното лепило Bartoline Ready-mixed е прекрасен вариант, който може да залепи и най-тежките стъклофибърни тапети. Подходящо е също и за ПВЦ панели и гърбове за кухня. Предлага се във варианти от 1 кг и 2.5 кг.


Който и вид лепило да изберем, от изключителна важност е да следваме инструкциите на производителя. При водоразтворимите лепила има различни пропорции за смесване спрямо вида тапет - за по-тежки винилни тапети в по-малко вода, за по-леки в повече. Готовото за употреба лепило Bartoline също може да се разрежда с вода, но само ако се използва за залепването на хартиени тапети. Често клиентите добавят С200, за да са по-сигурни, че лепилото ще захване - при добре подготвена стена и стриктно спазване на пропорцията, това не е необходимо и утежнява значително свалянето на тапетите при следващ ремонт. Не е добра идея и да се опитваме да разредим лепилото повече за по-голяма покривност - спестяванията са минимални, а проблемите в дългосрочен план големи.


Друг основен фактор за качествено залепване е повърхността, върху която лепим. За да направи захващане едно водоразтворимо лепило, повърхонстта трябва да е пореста, за да позволи на лепилото да проникне. Ако се лепи върху непореста повърност, задължително трябва да се ползва професионално лепило - само то може да направи захващане.


Време е да разкажем и малко конкретни факти за лепилата, с които работим. Лепила Bartoline са произведени в Англия. Мини Макс е официален вносител - доста щастлив такъв всъщност, защото за дългите години с тези лепила, насъбрахме много почитатели - особено в професионалния сектор. Водоразтворимите лепила Bartoline са на основата на нишесте, което освен екологично е и много практично. Те нямат срок на годност - стига да бъдат съхранявани на сухо, могат да се използват по всяко време. Разходната им норма е много конкурентна, а качеството на залепване чудесно. Професионалното лепило за тапети Bartoline пък е несравнимо като лекота на работа и сила на захващане.


Ако все още се чудите и имате конкретен въпрос за лепилата ни, не се колебайте да се свържете с нас - насреща сме за информация и съвети.








3763 преглеждания

Последни публикации

Виж всички
bottom of page