top of page

Как да залепим тапети с покритие от винил и хартиена основа

Съвети от професионалистите

Тапетите с покритие от винил и хартиена основа са едни от най-практичните решения за дома. Вариантите са много като дебелина, плътност, текстура и релеф, но общото е едно - покритието от винил позволява почистване. Към този вид тапети попадат и луксозните тапети от тежък винил - те са плътни, много устойчиви, с дълбока структура и вид имитиращ текстил.


За безпроблемно поставне на тапети винил на хартиена основа, следвайте следните указания:


1. Подгответе стената добре: осигурете чиста, здрава, суха и гладка повърхост за залепване. Някои модели винилови тапети могат да прикрият малки неравности, но за професионални резултати съветваме винаги да подготвяте повърхността добре. Стената се грундира с по-рядък разтвор от лепилото, а ако е нова или скоро не е имало тапети на нея, с дълбокопроникващ грунд. Изчакайте грундът да изсъхне преди да поставите тапетите.


2. Разкройте тапетите на дължини като не забравяте да оставите по няколко сантиметра допълнително в случай на неравномерни височини.


3. Намажете дължината тапет с лепило разтворено в пропорция за тапети с покритие от винил. Сгънете на две и оставете тапета няколко минути да омекне. Поставете на стената и изгонете въздуха със силиконова шпакла като внимавате да не разтягате платната настрани. Мокрите тапети са еластични и ако бъдат разтегнати прекомерно при изгонването на въздуха, могат да се свият обратно при изсъхване и да образуват фуга.


Това е всичко. Приятно лепене!


5372 преглеждания

Последни публикации

Виж всички
bottom of page